Nya spannade dagar !


Vecka  12

Nu är det fredag och jag har inte lyckas med att skriva något i bloggen. Jag vet inte om det är för att inte har haft något att berätta eller något annat. I måndags var det St patricks day och jag jobbade kändes så där. Så där har jag bestämt mig för att nästa år den 17 mars ska håkan vara på Irland och fira den ordentligt. I måndag hade vi också den sista dräktighetundersökning. Det var 126 st som var tomma dvs ungefär 12 % vilket var för mycket. Det bästa med i måndags var att Mike i sheden. Så jag har någon jag kan prata lite snusk med. Sen tyckte Mike att Monty skulle låt mig fora herden. Men Monty var tveksam, vi får väl se hur det bli. annans va det gäller arbete här hade det inte hänt så mycket. Ja Monty hotade med kasta min mobil i gödselbrunnen, om jag inte slutar använda den på jobbet, jag svarade att då lär ni vara en man kort nästa dag. så nu har vi kommit överrens om att jag ska bara använda den om jag inte är efter med mitt arbete.


Har läst färdigt boken Bourne identity och den var inte alls som filmen. bra story måste jag säga men lite väl många personer i boken. jag hade lite svårt att hålla reda på alla. se fram emot en spännade uppföljning.

Innan jag började på uppföljaren till Bourne identity, tog jag passade på att läsa den senaste boken av Lee Child om Jack Reacher. Vilka böcker det är om denna man. de är alldelse underbara och lätt engelska också. Man fastnar direkt, läste halva boken igår. Nu är den också färdigläst...Så nu i en dröm värld skulle Lee Child spota ut så där 2 böcker i veckan för resten av året. Men det är väl inte så troligt.


Sen har nytt jobb på gång. Om jag får igenom alla mina krav så kommer farmen ha föjlande

* 300-500 kor

* En ägaren+ mej

* Bra täckning

* Internet

* 3500 $ i månaden till mej

* Gratis hyra och el

* Nära Christchurch


Jag tror att jag kan få i genom alla krav, eller jag hoppas på det.

Denna gång har jag i alla fall ställt några krav. alltid något


Det känns som det kan vara nyttigt att ställa högre krav, speciellt ekonomiska eftersom min revserv pengar börjar tryta. Jag har 2 stora kostnader som kommer upp i april, jag måste beskiktiga min bil och sen måste serva den också. Jag har tänkt att jag skulle kolla med Mike om vem som hjälper honom med hans bil. För i såna fall kanske jag få del av hans rabatt. Så har jag tänkt sen får vi se om verkligenheten blir den samma.


Vad det gäller vädret har vi haft en underbar vecka. Den har varit varmt även om morgon den ena morgon var det 20 grader kl 5. På eftermiddagarna har det nästan varit för varmt speciellt om man har haft cup on eller cup off. Idag är det fredag och jag har 1 herden imorgon så då har det naturligtvis börjat att regna så det kan vara kallt och jävligt imorgon.


Sen har jag skickat presenten till mamma och 8 vykort. Jag kan dock meddela till alla er som läser detta att ni får inget vykort denna gång. Nej denna gången skickade jag till dem som jag inte har haft någon större kontakt med. 3 av vykorten gick till Linköping, 3 till dammark och 2 till mitt närområde. det kan tycks lite illa att bara skicka 8 vykort, men det var 8 speciella vykort för de var på mej.


Jag och josh gjorde en massa upptäckter när vi var ute sist. Att alla som kommer i från dammark är tjejer här på Nya Zeeland. Eftersom jag hade kameran med mej försökte vi leka Girl Gone Wild. Det gick sådär måste jag säga, blev mest bilder på en halv naken Josh istället för på brudarna. Måste erkänna att det känns skönt att ha någon att riva staden med, en wingman så att säga.


Nej nu kl snart 9 och man måste ju försöka få ihop i alla fall 5 timmars sömn..


22 Mars

Idag hade jag första herden in. Så typiskt nog gick mitt lyse sönder under tiden jag hämtade dem. Men det var var klar morgon och fullmåne så det gick bra ändå. Idag var nog första morgon jag inte var trött. jag håller på att försöka hitta en rymt med mitt sovande men det är svårt. Sen lyckades jag nästan blanda ihop 2 herden med "emtyp" gruppen. Jag glömde att byta grindar. I eftermiddag fick jag ett speciall jobb av Mike, jag fick 5 ko nummer och skulle hitta dem bland 900 kor. så jag satt mej på veterinär platformen (hög pall) om försökte hitta mina nummer under tiden korna mjölkades. Jag hittade 3 av 5 kan tyckas tråkigt att sitta stirra på kornas öronnummer i 3,5 h. Men det var okej jag tycker om att vara den som får speciall jobb. Nej jag göra köttfärssås.


24 Mars

tjo idag skickade det jag ett sms till mamma för att höra hur jämtland var. De hade solsken och minus 9 och drygt 60 snö. Det var då slog min jag har inte sett snö på ett nästan ett helt år. Sen har jag kommit på vad jag ska ge mathilda i födelsedagpresent, tror jag. Har smsat lite med henne denna veckan också. det var då jag fick reda på att det var påsk. hade ingen koll på det, men det är en väldigt tidig påsk. har en sen start i morgon. så ikväll ska jag köra till winton och lägga in detta inlägget. Jag pratatade med Tony idag och det är bara 8 veckor kvar. Sen ska han träffa sin fru och sina barn för första gången på ett år. medan jag lämnar denna farm. Jag saknar min sport och han saknar sin familj. han frågade när jag ska åka hem. Jag sa att jag lämnar nog New Zeeland i slutet av december. Flyger till australien, funderar på om jag ska jobba några månader där innan jag åker hem. För vem vill egentligen vara i sverige under feb- mars. kanske komma hem i slutet av april. Fast ibland tror jag att så fort att jag inte har något som binder kvar denna sidan av världen, att som den mors gris jag är kommer hem så fort jag kan. Man vet aldrig vad som händer. Har funderart mycket på framtiden den senaste veckan. Har så många ideer och så många möjligheter så jag vet inte riktig vad ska fokusera på. Som the janitor said in scurbs, wishing that things where diffenrent is time wasted, If you what things to be diffenrent so change them.


Denna gång längtar jag verkligen till att vara ledig. De senaste 3 dagar har Monty varit ledig. allt blir lite lugnare när  Richard bestämmer. Han är mer som jag dvs lugn och sanad. Monty är mer stressad, allt ska gå fort. Jag menar den ena morgon var jag hemma kl 9 ch idag var jag hemma kl halv 8.


I eftermiddag hade vi ett möte, Mike hade vissa saker han ville ta upp. Allt från farten på karusellen, på det stora hela ville han lugna ner tempot i arbetet.


Nu har jag räknat ut skillanden mellan NZ och SVE.

NZ                                          SVE

10000 l mjölk                       10000 l mjölk

3,40 % protein                      3,40% protein

4,50 % fett                            4,50 % fett

= 790 MS                              = 790 MS

790*7 $ = 5530 $                                10000* 3 = 30000svk~6000 $


Kostand per MS                   Kostnad per L

3 $                                          2,50 kr

790*3 = 2370                       10000 *2,50 = 25000 svk ~5000 $


Resultat                                 Resultat

5530-2370 =3160 $                            6000-5000=1000 $


Detta säger att nz bonden tjänar 3 ggr så mycket för varje 10000 l.

Detta skulle inne bära att vi skulle ha ett mjölk pris på 9 kr/l. helt plötsligt förstår jag varför osten är så dyr här.


25 mars

De senaste veckorna har jag haft svårt att sova, jag vaknar efter 3-4 h sömn. Som i morse vaknade jag kl 1, jag var inte klarvaken men tillräckligt vaken för att min hjärna skulle vakna och detta är inte första gången utan det händer mer eller mindre varje dag. Idag kom jag på varför jag vaknar hela tiden.

Jag har för många tankar i huvudet, och jag får inte utlopp för dem. Jag behöver ett projekt, något att planera, räkna på, något att klura på och något att utveckla.

Så i morse räknade jag ut hur man kan bygga ett ungdjursstall och utöka till 50 kor hemma för bara en halv miljon. Man kan också dra ut på denna inverstring över 2 år


Första året:

Först bygger man ett nytt garage till mamma.


Sen bygger man tak och väggar på den gamla gödselplattan. Sen gör man 2 boxar med djupströbädd, med plats för 15 kalvar i varje box. Sen flyttar man ut små kalvarna i 12-15 kalvboxar, sen på någonvis får man förhoppningsvis plats med en sjukbox och en kalvningsbox. Och där små kalvarna är idag gör man om till en större box med kanske 9 kvigor i åldern 16 mån>.


Sen börjar man sälja tjur kalvarna till liv, så fort som möjligt. samtidigt som man köper kvigor i åldern 6 mån >.

Sen ger vi oss på stigs gamla åkrar. Vi bryter sten, plöjer upp dem och sår, det säddsslag (med gräs som insådd) som betalar bäst. Sen hyr vi någon till att tröska det, för att sen sälja det till någon som betalar bra.  

Eftersom vi inte riktigt behöver all areal för mat under första året.


Andra Året:

Då bygger vi ca 20 koplatser till inne i ladan. Samtidigt som vi gör plattan bakom ladugården större och stängslar in den. Sen sågar vi håll i väggen på ladan, så de 20 kor som bor i ladan kan gå den vägen runt till mjölkavdelning.  Detta blir då lite av en sin, mastit och lågmjölkande avdelning.


Sen slår vi ut väggen mellan dagens kalvning box och mjölkrummet och gör om det till ett stort mjölkrum. sen köper vi en tank som rymmer runt 3500-4000 l och sen en liten tank som rymmer 1600 l ungefär.


Tredje året:

Då kalvar alla mina nya kvigor in och jag börjar då närma mej 50 mjölkade kor varje dag.

Berorende på hur ekonomi ser ut. Ser den bra ut bygger jag en en atommatisk engsilge utfordring i den gamla ladugården och även ut till ladan. Är ekonomin dålig så väntar jag till år 4.


Vad det gäller den atommatiska utfordring ska den ha en mixer så jag skifta foder berorende på hur marknaden ser ut.


(Fjärde året)

Bygger vi 1-2 plansilos efter de är billigare än en tornsilo. Och ger därmed upp rundballar i garphyltan.

Kanske vi även säljer rundballspressen och även forden 4630 ( lite berorende på skick). Om de fortfarande håller så fortsätter vi med rundballar i ryd.

Sen hyr vi in engsilage körning. Kanske även byter New holland mot en ny.

Sen river vi stigs gamla ladugård.


(ca 2018-2020)

Bygger en ladugård för 150- 250 kor. den skulle kunna ha ena gavlen vid stigs lönn ungefär sen rakt bakåt.


Sen år 2032 säljer jag hela gården och flyttar till Monaco.


Detta var bara några ideer som har ploppat upp i huvudet på mej. Man skulle kunna säga att det är lite av en 10-20 år plan eller idé. idag känns det så i allafall, vi får väl se hur det känns när man kommer hem. Ska villigt erkänna att jag funderar på om man skulle ta om läsa upp mina företagsämnen från skolan, dvs småföretagnde, företagsekonomi A,B och sen hade vi något annat ämne tror jag. Sen funderar jag även på om jag skulle gå vidare uppe i linköpning och läsa djurhälsa  för att sen läsa driftledare utbildningen. Dessa skulle man kunna läsa på distans. Vilket gör att jag skulle kunna läsa upp min ekonomiutbildning under tiden som jag läser djurhälsa på distans.

Visst låter det som en bra idé. Men sen är ju frågan orkar jag med att läsa 2 saker samtidigt som jag jobbar, Har jag förmågan och disciplin att läsa på distans ?


som sagt jag har lite tankar om framtiden jag också, sen någonstans i detta ska jag försöka få in en fru och några ungar också. Det är nästan så man blir stressad..... öh nej inte direkt.... inte jag blir inte stressad.


nu när jag har släppt ut alla min tankar så kanske kan få sova en hel natt.


det var allt för nu


26 mars

Denna dag började inte förrän halv nio, för vi har ändrat den sena starten från kl 7 till kl 13. Vilket gör att jag idag kan stana i sängen halva dagen. Igår gjorde jag något vanligt, jag städade mitt rum. efter det gjorde jag något väldigt ovanligt jag städade min bil. Alltihop gick på en halvtimme, visst är det lustig att man alltid skjuter på vissa saker bara för de är "jobbiga" trots att de nästan aldrig tar mer en halvtimme att göra.

Även om man vet om att man borde göra dessa saker, så hittar man ändå på saker som känns viktigare.


om ni undrar om jag sov ordentligt i natt, så nej det gjorde jag inte. Men jag kunde somna om så det var en liten förbättring.


Nu ska jag berätta en hemlighet !

Jag insåg det för ett tag sen och om ni läste interjvun med smp noga, så kanske ni lyckades läsa det mellan raderna. Det finns en anledning som driver mej mer än allt annat och det är...... det ska vara svårt, nästan omöjligt. Ju mer motstånd desto starkare växer jag. Ska villigt erkännat att när Arla höjde mjölkpriset var jag nog den ende som var lite negativ eftersom jag tyckte det skulle vara för lätt att göra vinst. Lagom för andra, men för lätt för håkan. När man har spenderat snart 3 månader på NZ så inser man att svenskt jordbruk inte är för lätt. För saningen är den att när priset sjunker sen säg ner till 2,40. Då blir det håkan svårt och det är kanske då det bli som bäst. Frågan är långt jag kan driva mej själv, hur mycket motstånd tål jag.


Detta gäller även om man tittar på mina senaste kärlekrelationer, dvs väldigt svåra och inveklade för vanliga människor, alldelse perfekta för mig.

Min första tanke detta slog mej var fan jag håller på att bli Ola Skinamo ! Nu efter något halvår vet jag att jag inte kommer att bli som Ola Skinnamo, för att jag är lat. Trots min lathet tror jag att kommer att jaga utmaningar lite mer än vanligt folk. Jag har svårt att se mej själv som den är vanlig, jag kommer nog alltid att sticka ut lite. Varför ha en vanlig flickvän när kan ha en som skäller på en över telefonen, så att man får så dåligt samvete att man städar hela lägenheten ? Varför ha ett vanligt jobb, när man kan ha ett jobb som ställer fruktansvärda krav på en för det ska gå bra ?



Detta är lite ärfligt... för om ni tänker på det

För vem jobbar 1 hel tids jobb + 2 halvtids jobb + 6 ungar var av alla är fruktansvärt bortskämmda (för löner inte finns) och på senare år har lyckas med att klämma in en hobby också.

Sen i bakgrunden finns en man, som rycker ut när det krisar.


Det kanske är tur att pappa inte är likadan för då. hade vi bestigit berg eller försökt att bota cancer med örter eller att försökt att stoppa porr på internet, eller jagat Usama bin laden i Afganistan.

Nu gör vi inte det, för att pappa har lärt oss att SPORT är viktigt, väldigt viktigt faktiskt, jag menar titta bara på Sarah varför fick hon sitt tredje barn i år.. varför ? kan det vara för det Fotbolls EM, och OS i peking detta år när hon ska vara mamma ledig...

Vad är det som gör att henke och jag kan sitta på msn i 4-5 timmar och pratat med varandra helt naturligt, jo vi pratar sport och bara sport, vi gör analyser inför allsvenskan, vi diskuterar problem inför EM, Vi pratar om allt möjligt inom sport väg. Jag kan villigt erkänna att henke är lite som ett filter för mej för efter 2 dagars sport pratande med henke. så jag fått utlopp för min sportkärlek.

Jag har tom insett att jag pratar väldigt mycket sport på krogen också, träffar jag en Engelsman på krogen, så tar det inte 15 min innan jag vet vilket lag han håller på i Permier Leugue. 


Det är lite roligt att sitta andra sidan världen och analysera sig själv. Sen att man hittar sina egna kopplingar tillbaka till sina egna föräldrar.


over and out


P.S 10 minuter efter jag har lagt in denna blogg sitter jag på min pub och dricker en kall KilKenny D.S


En underbar avslutning pa en underbar vecka

tjo
Nu har jag gjort det, mammas present ar klart och snart pa vag hem till dej mamma. Det tog nagra timmar efter innan jag fattade vad jag hade gjort. Men nu ar jag sa stolt over det.
Efter mammas kalas sa kommer ni att forsta varfor, och det ar en erfarenhet som ni alla borde gora innan ni dor...
Om ni vill ha sallskap sa foljer jag garna med

Traffade min nya polare Josh pa the world bar, vid midnatt och strax efter ett gick jag hem med en brud... en bra avslutning pa veckan.

men maste anda sagas att den basta nyheten denna veckan var att IFK Goteborg kopte ny malvakt.... later kanske illa sa ar det...

Nu har jag 10 veckor kvar pa jobbet....

Pappa, om ni far fint vader i veckan, sa slappt ut korna sa de far lite varkanslor....

Vi har haft sen sommar vader de sista dagarna. skont att det inte riktigt bli vinter direkt...

Nu sk jag kora hem till min farm...

sa ta hand om varandra
sa hors vi
love oyou all

Embrace the fear

I must not fear,
fear is the mind killer

Fear is the little death that brings
total obliteration

i will face my fear

I will permit it to pass over
and through

And when it has gone past
I will turn the inner eye to ses its path

where the fear has gone
 there will be nothing


Only i will remain

Frank Herbert


mina senaste 10 dagar

6 mars

jag lämnade qt vid 4 tid på tisdags eftermidagen. var sliten ville hem för att se på de 2 nya säsongerna av scrubs. Kom hem och gjorde precis som jag sa tittade på scurbs. vid 1 på natten råkade titta på klockan och insåg då att jag kanske skulle sova lite. Vid 5 min över 4 nasta morgon stack Monty in huvudet och Are you sleeping or what ? ja jag sov. Fick slänga på mig kläderna och köra upp till sheden. Monty var jätte nöjd med att fått väcka mej. Han var varit nära någon gång innan. det blev mer scurbs under dag en så därför ingen sömn. resten av kvällen tittade jag på scrubs, Mike tittade för förbi och meddela mej att jag o rikard skulle drafta ut 10-15 kor nästa morgon och bara dem med röda lappar i öron. kom i säng vid 22. När klockan ringde kvart i 3 på morgon, insåg att jag hade behövet  sova lite mer för nu har jag sovit totalt 13 h på 3 nätter. efter en stund snozzade på mobilen kom jag ur sängen. Min motivations tanke var OM bara 5h får jag aova igen. Denna tanke bar jag med mig under hela mjölkingen. När vi nästa var färdiga så skulle jag  bara hämta mitt mjölkkrus, för att hem mjölk. På väg tilbaka möter jag monty som säger breakfest now i see you in the shed at halv 9. min tanke var krosade. Vid kvart i 12 kom jag hem för att äta och sen börja jobba klockan 1 igen.

kom hem duschade gick och la mig kl 6.


7 mars

försov mig igen idag. började sent men sov till halv 8. monty stack in huvudet igen. you are late, but we are going home now. Jag åt frukost sen körde jag till invercagill för att lämna tillbaka mina böcker. Sen fastande jag på nätet med henke för länge, vilket gjorde att jag snabb köpa en  pizza och sen köra som en galning för att hinna tillbaka till mjölkning. Efter mjölkningen såg att Monty hade ändrat i schemat och satt mej på cups on 2 morgonmjölkningar i rad. Jag gjorde ett tappert försök att få till en konflikt, men Monty backade undan, skyllde på att det som stod där innan var förra veckan. Om ni under varför jag försökte få till en konflikt, så ville jag ha en reaktion och samtidigt som jag hade fått reda på hur sur han var.


Sen har vi haft 2  intressanta veterinär besök denna veckan. Ett i början i veckan och ett igår. det första var ren rutin, men det var ett sådant besök som jag alltid har velat prova, tror jag. Låt mig förklara. Veterinären tog först ett vanligt blodprov och sen tog han ett blodprov direkt från lervern dvs han gir´ck in ungefär en hand med tumme ut från ryggraden mellan 2-3 revbenet la ett snitt på en dryg cm, stack ett tunt stålrör ca 20 cm långt. Detta gjorde för att få reda på hur korna mår på farmen enlig monty får de reda om korna har någon mineralbrist. Jag tänker vänta med att hylla denna metod, men jag gillar själva tanken med att korna allmäntillstånd. Detta gjorde de på 4 kor.

De andra besöket var en ko som hade svullnat upp i munnen. Jag tror att hon hade brutit käken eller något för hela underkäken var uppsvullen. för den sista kon blir det ett skott i pannan.


8 mars

Ännu en dag har passerat. Har inte så mycket att berätta. mer än att jag var i Nightcaps och handlade lite mat. Stannade på puben tog en öl och köpte fish o chips. spelade lite biljard under tiden jag väntatade på maten. Imorgon ska jag nog titta på rugby hemma hos mike.

nej, nu måste jag sova.


11 mars

Denna dag började strax efter midnatt, jag vaknade kunde inte somna om, blev liggades i sängen till kvart i 3 det var dags att stiga upp. Var duktig igår och jag gick och la mig vid halv nio. men det bli ju inte mycket sömn om man vaknar vid midnatt. I morse så var det kanon väder varmt skönt bara lite blåsigt, nu 5 timmars efteråt regnar det och blåser och är svin kallt. Har listat ut hur vädret fungerar här. är det varmt på morgon så kommer det att regna. Jag ska köra och handla idag och sen ska jag försöka boka en tid hos en hairstylist, det är faktiskt riktigt billigt att klippa sig här bara 75 kr för att raka skallen. En vanlig klippning kostar 150 kr och då kan man även få ögonbrynen plockade. jag ska kolla idag om jag kan få lite slingor i håret också för samma pris. Såna fall kanske man slå till på det får se vad jag gör. Annans är allt som vanligt. På lördag ska jag fixa mammas present, sen ska paketera den så den kommer hem tid. Imorgon ska köra till invercagill och ringa till mormor. Helt ärligt är jag lite osäker på mormors ålder. jag får väl dubbel kolla med mamma innan jag ringer. Efter frukosten körde jag till Winton för att handla och tanka. Det blev dyrt. sen skyndade jag hem. Var kanske trött och somnade så klart vaknade att Mike ropade på mig i radion. Klockan var kvart över ett och skulle va sheden vid just kvart över jag kasta i mej lite Cornflakes och tog en banan och körde upp. Vi skulle göra herdtest, eller prova mjölka. att prov mjökla 1100 kor tar tid. Så nu klockan kvart i 9 och jag har varit hemma i en timme ungefär, spagettin är snart klar, första öl är nästan slut. I bland är det skönt att göra ett 12 timmar pass. Man kan känna sig lite duktig. det blir ingen klipping imorgon för att de stänger för tidigt. får bli en annan gång. Köpte en bok idag har tittat på den boken länge, den heter the bourne trilogy av Robert Ludlum. jag har ju filmerna då kan jag ju lika väl ha boken också. den  är på 1400 sidor , lär ta en stund tror jag.. en annan rolig grej hände i kväll de spelade boten anna på radion. lite kul tycker jag.


Hade en diskution med mike vad det gäller skillnader vad gäller mjölkpriset plus och minus. lite ekonomi helt enkelt, just nu kostar det 3 $ att producera en milksoild och de får 7 $ betalt ! Snacka om bra vinst. och det är därför som alla bygger mjölkgårdar här. innan prishöjning kom fick de bara 4 $ betalt. Jag räknade om svenska kronor till nz gör svenska gårdar ca 10 cent/ vinst per liter. En kväll tror jag att jag och Mike ska räkna ut hur många svenska liter det krävs att få ihop en milksolid. kan bli intressant tror jag.  nej nu måste jag hoppa in säng. kommer att somna fort i kväll för jag är trött och proppmätt. 3 dagar kvar sen ska jag va ledig. ska bli skönt att prata med er där hemma.


En sak som har tyckte skönt i början, ni vet med att inte läsa tidningarna, men gud va jag saknar sportbladet och sportexpressen. Jag vill också läsa om Foppa, fotbollslandslaget och sen ha sten koll på Baraben.com. Jag saknar min sport. I tidningarna  i nz är det 2 sidor sport!!!! vad är det ??? det är ju nästa lika många sidor som kontaktannoserna i aftonbladet brukar i de va typ 1 -2 sidor.. En sak är säker jag är en jätte sportidiot... helt ärligt så är jag lite stolt över det också.... inerst inne är jag hel nöjd med över att kunna gråta efter ett OSguld i curling, eller  att stört lipa så fort Anja vinner sina guld...

Det är därför jag aldrig kommer att få dela ut ett pris vid idrottgalan, för att jag kommer inte att få fram några ord, de skulle bara bli en vanlig gråtandes 26 åring i tv, kanske inte känns så mycket underhållning.

nej sova var det.


12 mars

idag stack jag till invercagill, för att ringa till Mormor och saga grattis på  hennes 82 års dag. Det gick så där, jag ringde särkert en 7-8 gånger utan att lyckas. jag ska prova till helgen igen. Jag fick pratat lite med mamma i alla fall. Sen fick jag ju lusläsa alla mina svenska tidningar.

Då fick jag ju också reda på en kanon nyhet ! att mitt kära Ifk Göteborg köper en ny målvakt från dammark så jag säger bara Tack, Håkan Mild för den nyheten.


Sen fick jag reda på att att man inte behöver work permit i EU länderna. Om ni undrar hur jag kunde få reda på det, jag googlade work at dairy farm in ireland.

Innan jag åkte pratade jag och vg om detta, då sa jag att var lite rädd för att nu när jag hade börjat se världen att jag inte kommer att kunna sluta. Just nu har den känslan i kroppen. Vad ska jag hemma och göra har börjat fråga mej själv.....vissa saker lockar inför 2009, den svenska sommaren, brottas med småbröderna, äta grillat hos mamma och pappa, att se johan och nilla som stolta föräldrar. Men att sitta in en lägenhet 5 kvällar i veckan... det jag vill säga är att jag kanske inte vill vara kvar i sverige, när hösten kommer 2009.


Vissa saker ändras under tiden, jag kanske blir kär vem vet. men idag trivis håkan som en fisk i vattnet med hans liv. Ja irland lockar eller hela den Engelska ön lockar men även holland och kanske även Canada. Ni kan hur detta kan komma sig. Jag har blivit bjuden på fest på fredag eller är det att jag får en del sms från nya vänner här på nz. de undrar när jag är ledig, de hjälper mej med det mesta de planerar vad vi ska göra. jag skulle vilja säga att jag har ett litet nätverk här nu. Så på fredag ska jag på fest hos en kille som heter John, jag undrar om det skulle några kvinnor till festen. han skulle undersöka saken. Inte för att jag jagar kvinnor, men jag är fortfarande en man. En man som just nu drömmer om att se nz för att sen flyga till Australien funderar på att jobba några månader även i australien, för att sen kanske flyga hem för att ha underbara stunder med familjen, kanske äta grillat hos johan o nilla för att sen somna i deras soffa vid halv 10.... eller att sitta hemma i mjölkgropen om fundrera över livet...enkla saker.... för att sen när hösten kommer fly till england eller irland och stanna där ett halvår. idag ligger världen öppen för håkan och allt är möjligt..... idag känns det som att hela eu grejen skapades så att jag skulle kunna se europa.


Jag borde börja föreläsa på skolor, eller något. Jag menar någon borde berätta för alla ungdomar att de skulle åka utomlands. Varför handlar alla föreläsningar i svenska skolor om sånt de inte ska göra typ knark och mobbning. Tänk om man kunde ändra på det, för tänk om vi skulle kunna öppna världen för våra barn och ungdomar istället.

Jag menar det tar ca 20 timmar att åka hit, om man inte räknar tidskillnaden och det är så långt iväg man kan komma. Ändå sitter man där hemma och är bekväm. inget ont för att jag var likadan.

Problemet med detta är att förklara eller att inspirear folk till att göra detta. Jag kan bara hoppas att jag ialla fall  inspirear mina små syskon till att resa och man ska nog göra resa själv, för då måste man anpassa sig till landet samtidigt som att man måste ta eget ansvar.

Henke, du bör nog börja planera den englandsresan i alla fall mentalt

Vg, du kanske borde ta dina snickaregenskaper och prova dem i frankrike för efter ett halvår i frankrike skulle din underbara franska sitta för evigt. funderar på det !


Vad det gäller tips så kan jag bara säga. Spara pengar för att med ett fett visakort, så kan man lösa alla problem. men ett annat tips är också att kanske se till att man har nödpengar kvar i sverige. så man kan ta sig hem i fall något händer.


Nej nu klockan halv 12 och jag börjar att jobba halv 5. Idag blev en underbar dag, imorgon blir nog bättre, för nu är håkan på lek humör.... haha


hej på er

love you all


har ett pubkort nu !

Hej pa er

Jag laste att mamma var lite orolig infor din fodelsedag, va inte det. min overraskning ar inget farligt. Sen maste du ha ett kalas ocksa for jag ha sagt till Mia att du ska kalas.  bara sa du vet mamma lilla. Sen kan jag saga till alla er andra att det ar ett kalas ni inte vill missa.

Nu har jag en stammis pa riktigt pa min irlanska pub, dvs jag har ett eget pubkort, enkel forklaring fungerar ungefar som ett ica kort. Sen vet jag vad alla heter som jobbar dar och de vet vad jag heter.  nu har 20 $ credit pa mitt pubkort, ratt bra for en helg.

En annan sak jag har funderat pa den helgen, ar att jag traffar oftast folk fran olika lander varje gang. Den helgen har jag traffat manga tyskar. trevliga ar dem faktiskt.

Jag far nya intryck hela tiden. jag fick hora igar att jag borde aka till irland, eftersom att jag ar en san pub manniska. kanske jag borde gillar sjalv ide over att ta en ol efter jobbet. men det basta med det har livet jag lever nu, ar nog manniskorna som traffar alla fran olika bakgrunder, olika tankar.  det narmaste ar kommer jag gora saker jag aldrig hade gjort annans.
man kan saga att jag har en plan.... mer sagar jag inte... ni far se...

Pratade med min agent i igar, och vi letar nu efter ett jobb med lite mer inflytande och runt christchurch. Har spenderat mindre pengar den helgen an vad jag brukar. annans har de varit som vanligt ungefar. 
Tankte att skulle hitta en god latte har denna helgen, det gick sa dar, fragade pa ett stalle varifran bonerna ar, hon vet ej ska skulle, nar hon kom tillbaka sa hon de var kaffeplantor lite skamtsam hon visste inte vilket land. funderar pa om jag skulle kora hem nu kl 12 och jag ar ratt sliten. borde ata forst kanske...  

Jag gjorde ett halvdant forsok till att sjunga karoeke igar men jag han inte innan de stangde. jag skulle sjunga the Look med roxette. nasta mandag jag ar i qt blir det karoeke. en sa sak siktar pa tt gora detta aret ar speeddateing later kul, sen ar det en grej som man har sett pa film. maste prova det. lite sana sma saker ar jag sugen pa...

det var allt for denna helgen
hej pa er
love U all

ny manad

27 feb

Idag är en dålig dag att vara singel. Molnen ligger precis över hustaken, det är grått, rått och regnet trillar sakta ner från himmeln. En dag där man vill ligga i soffa,dricka en god latte och kanske ha ett samtal om drömmar, eller bara mysa med någon man tycker om. 


Jag däremot sitter i ett kallt hus  på nya zeeland lyssnar på winnerbäck och funderar på de nya människor jag möte i helgen. Träffade några svenskar, några var trevliga och några mindre trevliga. Det roligaste med att jag träffade svenskar var att de frågade mej hur länge har du varit  här ? jag svarade about a month. killen tittade på mej och sa varför svarar du på engelska jag sa don't know svarade jag. Det ungefär 10 minuter innan jag kunde koppla om till svenska. Sen var där någraA stockholmAare också, vilka idioter. Sen när jag skulle gå lägga och gick till toaletten, när jag öppnar dörren så står det en tjej i bh och trosor framför mej innan jag hinner reagera säger hon So you are the famous swedish guy

Det tar några sekunder innan jag kommer på att jag måste svara. Vi pratar en stund eller vad man ska kalla det när pratar och bosta tänderna samtidigt. Sen inser vi att vi borde sova, vi kommer överrens om att får prata mer i morgon. Jag vaknar till vid 8, tittar över på bruden för att se om hon är vaken men icke, bestämmer mej för ligga lite till, men vid 9 ger jag upp inte f*n är jag här för att sova tänker jag.


Kvällen innan träffade jag en väldigt intressant kille från nz. Vi  drack en 7-8 öl ihop innan hans flickvän kom förbi. Han hade rest i Canada. för några år sen. han pratar om sina minne från livet ch jag om mina. efter yttligare några öl så sa vi adjö, Vi bytte nummer och bestämde oss för göra om det någon annan gång.


Innan jag körde hem från queenstown köpte jag scurbs på dvd första säsongen.  tittade på för länge dvs sov för lite, så jag spenderade den dagen sur tvär på allt som rörde sig. idag har jag försökt att pigga upp mej lite genom att tänka min överrasking inför mammas 55 årsdag. mamma, du kommer att bli så förvånad och lite glad hoppas jag men mest chockad.


29 Feb

Idag har det regnat hela dagen. Jag håller på att göra spagetti och köttfärsås. det händer inte så mycket här, hade en diskution med Mike härom dagen om vilket lantbruk som var mest lönsamt. Vi var inte riktigt överrens. jag anser att det Nya Zeelänska borde vara mer lönsamt. Mest för att de har mindre regler, mindre lagar. Me jag tycker inte att vi i sverige borde ha mindre regler heller. Vad man skulle göra är att sätta samma regler för alla jordbruk oavsett vilken storlek. Jag skulle vilja ha lika för alla, då blir det enklare för alla inblandade även för alla myndigheter. Men en sak kom vi överrens och ddet var att en dålig svensk bonde förlorar mer pengar än en dålig Nya Zeelänsk bonde gör. För att  här krävs det inte så mycket specialkunskap, att vara bonde här är som att vara köttproducent hemma. Att vara mjölkproducent hemma är som att rymdfysiker här. Detta gör att det kommer minska ännu mer vad get gäller mjölkproducenter. Det krävs för mycket av det personer som vill syssla med det. Det finns en riktigt bra saker med det då. Risken för "fabriker" minskar för att du kan inte plocka in billig arbetskraft. Eftersom om det inte gör sakerna rätt så kommer du att förlora mer pengar än vad du vinner. De riktigt stora besättningarna kommer fortfarande plocka billig arbetskraft. men de små kommer inte att göra det dvs de besättningar som ligger mellan 0-250.

Eftersom de kommer nog att satsa på flexibel personal.  Så tror jag att de kommer att bli. Om jag ska gissa så skulle jag säga att 2020 har mindre an 5000 mjölkproducenter i sverige och medel besättningen på 100kor.

En annan sak som är en stor skillnad här mot hemma. Är att jobbar de för lönen i första han, medan jag hävdar att vi som jobbar hemma gör det av intresse. Man kan tycka att det är en naiv åsikt, men nej för när man jobbar hemma är man själv (oftast) vilken tvingar fram en dialog vilken gör att de alltid finns 2 åsikter, genom att ha många dialoger gör att man skapar ett helt annat intresse för djur,gården och där har vi en stor fördel tror jag.


Min köttfärsås blev kanon, så väntar jag bara på min pasta ska koka klart. Nästa gång jag ska handla ska jag köpa lite te. För kaffekokare har jag inte, inte för att jag hade köpt kaffe ändå. Har hittat ett bra café i invercagill, men i Queenstown är det bara Starbucks kaffe som går å dricka, och om starbucks är det bästa är det illa. Trodde jag skulle bli mer kaffe sugen men inte. Man kan säga att jag dricker lika mycket sprit som jag drack kaffe och lika mycket kaffe som sprit hemma ungefär i alla fall. 


Nu har jag ätit färdigt och åt för mycket, så jag får nog vänta lite med efterätt. Blir glass och persikor, har hittat en underbar glass här. Det vaniljglass med kolakulor i den heter hokey pokey glass.


har en favorit replik från scrubs NO, I use sex as icebreaker instead !

Riktigt bra. Har blivit mycket scrubs denna vecka.


Kom på igår att jag har inte sett något vackert av det kvinnliga könet på länge. Jag har sett vackra kvinnor, men ingen som har speciel, eller någon som lyser. Träffade några danskar för ett tagen sen. är svag för det danska språket. Var tillräckligt nykter för att kunna säga min egen ålder på danska, inte illa alls.

Rätt lustigt att först var så nöjd med att vara svensk, stolt över mitt land och min befolkning. sen när jag träffade svenskarna förstod jag varför jaag var på nz. Sen när man träffar danskar blir man stolt över att ha dammark som granne.

Jag kanske är lite lustig av mej, på något sätt eller på många sätt

Ve bryr sig för jag har en blogg med 14 inlägg och över 45 kommentarer !

Vem är popis nu då ?

    

Bye the way 2 saker till.

Grattis syster till kunskapen att kommentera min blogg,(gott att höra av dej)

Grattis henrik till video ! ni andra om ni vill se henke egen musikvideo så klicka här http://www.youtube.com/watch?v=anUMu3PGWd0


1 Mars

En ny dag kom och svepte förbi. Början inte förrän 7 men jag körde upp till sheden redan vid 6, hade svårt att sov och sen behövde de extra timmarna. Jag passade även på att jobba lite extra under förmiddagen ungefär 1,5 h. Det roligaste idag var pratade med Aman en av filiperna, han hade 5 dagars extra ledig i veckan. Så jag frågade hur det var i christcurch, han sa 150 $ very expensive. det tog en stund innan jag förstod vad det var så dyrt. tillslut trillade poletten ner så jag frågade om hon var värd det, oh yes very big tits svarade Aman. Så om ni någonsin undrade så kostar en hora  ca150 $ på Nya Zeeland.


Imorgon är min sista dag innan ledigheten. Har tänkt att ta det lite lugnare denna gång, dels för min ekonomi är lite taskig just nu. Maten är ett väldigt bra sett att spara pengar i QT för den är dyr. Äter man på resturang blir det lätt 50 $ så att inga resturang besök. Håller mej MC, subway tror jag. Sen ska jag inte dricka så mycket kanske. Låter som en bra plan eller hur


2 Mars

Nu har det regnat i 12 timmar i sträck. Tro inte att det är vanligt regn, nej det fullkomligt öser ner och sen kommer vinden från nordöst. Det är kallt kan jag meddela. Såna här dagar saknar de svenska lantbruket. Vid såna här dagar hemma så kunde bara stanna inne i ladugården. Även om man inte hade något jobb som var jätteviktigt så gjorde man det ändå.  Jag hämtade 2 herd idag, de var helt hopplösa, de gick på fel håll, vände och gick tillbaka och sen stannade de 300 första, och att de 200 sista att få de 300 första att början gå är inte lätt. Så då får man dela upp dem dvs du köra förbi de 200 sista och sätta fart på 300 första. I vanliga fall brukar de 200 sista korna stå stilla och titta men inte idag vände de istället och gick tillbaka till åkern. som tur väl hann jag i fatt dom innan de nåde åkern. Kan erkänna att jag tappade humör lite.


Nu har jag ätit, sovitoch ätit igen. slängt mina säng kläder i tvättmaskinen och samlat ihop mina andra snutskläder. Nu ska jag bara jobba 4 timmar till. Sen är jag på väg igen. En sak som slog mig häromdagen var att när man var ledig en helg hemma såg man alltid fram emot att börja jobba, ibland var man så nyfiken att ringde kollade om det hade hänt något, eller hos Gunnar kunde man bläddra bakåt i blocket se vad de andra hade skrivit.

Men här är det inte samma känsla, här är det mer en blä känsla. Är det så alla människor känner som inte riktigt nöjda med sin arbetsplats ?  men jag har bara 12 veckor kvar sen flyttar jag.

Vart ? det ska jag reda ut imorgon med frenz


P.s det regnar fortfarandeD.s


love you all



RSS 2.0