16 juli p.s innehåller djupa tankar och känslor

16 juli

nu jag liggar i sängen och kl är bara halv 10. Efter ett 2 timmars pass på gymmet och mat så blir man trött. Trots att hela min kropp väcker, ligger jag här med ett leenede på läpparna. Varför kan man ju undra ? Är det för att sophie kommer tillbaka imorgon så att jag äntligen har någon att skvallar med ?, nä bara en liten del, men mest för att den känslan man får efter ha tränat, jag brukade få den efter hockeyn också. På något sätt blir man inte mentalt trött utan fysikt trött. Jag hade glömt att det brukade kännas så här. Nu kan jag komma ihåg när man kom hem från matcher och blev sur på familjen för att de hade ätit upp middagen. Vissa säger att giftemål/förhållande är svårt, då ska ni prova att vara singel, träna för att se vettig ut och sen topp på isberget ha sin älskade mamma andra sida världen.

Vem ska nu tycka synd om mig och bjuda mej på mat ?

Egentligen klagar jag inte, för att min instruktör en väldigt trevlig tjej helt i min smak dvs 30+, fast förhållande och lite oväntat en brunett. Men va fan även solen har ju sina fläckar.

På tal en annan sak så har jag 3 $ på mitt bankkonto, det är löning på fredag. Jag vet att det skamligt, men denna månaden köpte jag ju i alla fall gymkortet. Jag har funderingar på att skicka hem alla mina böcker som jag har köpte.

nej nu ska sova jag


18 Juli

Idag försov jag mej. Jag sov till kvart över 8. Sen fick jag arbeta med Ahtol och hans gäng. För sophie gick en farmwalk. Våran chef Cranos körde till stan och köpte något, sen hade han några möten på eftermiddag. Så efter lunch hade jag lite småjobb att fixa, så jag gjorde det sen var sophie tillbaka, så vi mjölkade våra 9 kor och sen gav vi kalvarna mjölk. När vi jobbar ihop, så använder vi halva tiden till att prata skit.....det är lite som att jobba med sig själv....

Igår såg jag ett program som heter big stuff, det handlar om att hjälpa nyeländare att reda ut sin hem. Alla dessa medmänniskor har för många saker och möbler. Så de tömmer hela huset och sen får man 20 min på sig att välja vilka saker man vill behålla. Om detta progarm hade funnits i sverige så hade jag anmält erat hus mamma.

Har funderingar på mobilt bredband, ska kolla upp det på måndag.


20 Juli

Nu har vi infört helgjobb dvs vi gör bara det nödvändiga. just nu blir det ungefär 3 h för mej sammanlagt. Annans har det inte hänt så mycket. Den 1 aug ska vi ha fest, precalvingpiss (en före kalvingfylla). Det lär bli roligt. sen har Cranos lovat om vi klarar målet för aug ska han bjuda oss på en ute kväll.

Men jag och sophie har våra funderingar vad det gäller Cranos, dels för att han en massa lustiga saker för sig, sen tycks det att han saknar kunskaper vad det gäller vissa saker. Jag vet inte men just nu vet jag inte vad jag tycker om han. Jag undrar om han inte tom är mer laidback än vad pappa är. Jag menar igår vid eftermiddagens mjölking var han 45 min försenad. Inte för att vi behövde honom för att mjölka 9 kor men har man sagt en tid så har man.

Sen fick vi vårat arbetes schema, sophie gick igenom det och hittade en massa fel. så idag får Cranos göra om det. Men det är bestämt att jag har 10 dagars semester i nov. På dessa dagar ska jag lära mej att surfa det kommer att kosta mej en del pengar runt 5000 kr, men jag hade ju det som ett mål att lära mej att surfa så ska jag göra det.

Sen igår såg jag att filmen Efter bröllopet med mads mikkelsen har kommit till nz. Jag vill egentligen inte recommdera den filmen för det krävs en diskution efterråt för att helt uppskatta filmen. För att filmen börjar som alla andra filmer med klara goda och onda men ju längre filmen går blir det mer suddigt. Ni som ser filmen. ställ er själva frågan efteråt vad hade du gjort i Lassgårds skor ?

Så nu sitter jag här en helt vanlig söndags morgon. Morgon solen lyser över mitt frukostbord, tvättmaskin är full av smutstvätt, vattenkokare bubblar och min hjärnar jobbar på lågvarv, en hare flyr från en hök för utan fönstret. Livet är tyst och fridfull, mitt kaffe är klart och snart är frukosten slut. jag dukar av medan winnerbäck sjunger om sin 30 års kris. Såna här morgon ger mej harmoni. Ibland är det skönt att låta tiden bestämma över dej och njuta av morgonen.


21 Juli

Jag bestämde mej för att se en bio på söndags kvällen. Jag såg Love Guru med mike myers, bra film, Lite komeiskt var det när Jessica Alba klev in i filmen i en vacker kläning, samtidigt hördes flera djupa sucker över hennes skönhet. Kan tycks lite lamt men i denna världen så ligger nog Jessica Alba på topp 5 listan över världens vackeraste kvinna.

Nästa natt drömde jag och om en indisk skönhet vid min sida. Måste erkänna att det var länge sen har jag hade såna drömmar, i alla fall utan en vis person.


Min Måndag morgon blev som vanligt ungefär sov till 11, gjorde frukost, packade min gymväska och åkte till stan. Efter gymmet hyrde jag 2 filmer, efter bröllopet och August Rush. August rush är en äkta feel good movie, men den var riktigt bra. Som alla filmer gav mig lite insikter om mig själv. Jag insåg att jag hittar alltid en ny kärlek i något. I mitt fall är tråkigt nog:-) inte vanligtvis i en ny kvinna, nej mitt första subsitut för min kärlek var/är Hjärter, andra subsitut har varit politik, Jobbet, och Ifk Göteborg. Ibland undrar jag om klarar av att göra flera saker 100 % igt jag menar. Hur bra husse eller vad heter till Hjäter när jag var kär senast ? Inte speciellt kanske det var det 2 månader för hjärter att släppa ner sin grad mot den ny kvinna i mitt liv. Jag har aldrig sett maken till svartsjuka någonstans. Eller hur bra jordbrukare var jag under den tiden, speciellt när man oftast fick ett meddelande vid 4 tiden ,med frågan om man tittar förbi ikväll. Nej då vill man att korna skulle mjölka fortare. Man kanske ska vara glad att johan hade nilla vid denna tiden. För någon tid att umgås med vänner hade jag inte. Några samtal blev det väl men det fanns ingen tid för en bit mat eller någon öl.


Alla gör olika saker i förhållande. Vi gjorde spännande saker som rodde en eka under den ljuva svenska sommar kvällen, tog långa cykelturer, gick långa skogspromenader och hoppade över bäckar att gå skogspromenade för mej i mitten av maj få mej alltid att tänka Barnen i Bullerbyn. Under stormen Per la vi pussel med hjälp av rödvin och stearinljus med en knastrande brasa i bakgrunden. Hon körde till Hässleholm djursjukhus när vi mistänkte att hennes hund höll på kvävas. Hon hade svårt att hålla sig lugn, men jag var en klippa i denna sistuation. Har den talangen från min far tror jag. Hunden blev okej och på vägen hem gick det saktare..

Hennes mamma ringde på väg hem hässleholm, hon berättade vad som hade hänt. Just där kommer jag ihåg att hon hade önskat att kunde ha skrytit lite med hur lugn jag hade varit. Men har man ett hemligt förhållande så har man.

Sen när tiden kom för oss att gå skilda vägar, första frågan inom mej vad ska jag göra nu ? vad ska lägga min energi på ? Vad ska jag älska nu ? Vem ska jag dela de varma sommarkvällarna nu ?

Vi gjorde slut en fredag, men bestämde oss för umgås resten av helgen för att få ett bra avslut. På lördagen fick jag idén om nz. Jag berättade för henne vad mina planer var, hon blev glad och hon har stor del att jag är här. Mitt Nz projekt löste 2 av min frågor, det blev många timmar på internet och mycket jobb det sista halvåret. När det blev dags för söndagsmorgon gav jag henne ett brev som tack eller en beskrivelse på hur jag kände, saker som man inte säga med samma kraft som man kan skriva dem. Det var 17 juli 2007. Min kärlek var brutal, mitt hjärta var brutit men min själ var hel och uppfylld. Jag hade älskat någon utan ramar och besinneslöst i 7 månader. Jag hade varit mig själv i 7 månader utan vinna fösta pris, men jag förlorade med stil.

Helt plötsligt hade jag blivit en person som inte tar livet som det kommer utan nu är det jag som styr mitt liv med en fast hand. låter som klysa med det är sant.

Hennes mail dycker upp fortfarnade men de betyder mindre och mindre. Hon säger att hon är lycklig, jag tror henne så därför jag lycklig för henne, för att det var ju de 7 månaderna handlade om att göra henne lycklig. Å jag klarar mig alltid för en vacker dag finner jag någon jag kan göra lyckligare än vad hon är nu och då har jag nått målet.

Sen har jag ju alltid Hjärter dam.....


24 juli

Regnet piskar mot rutan, vinden suger ta i mitt hus, mina trött ögon skisar mot mobilen kl är kvart över 6 usch... min trötta hjärna producerar bara en tanke snozze !

vi börjar tidigt idag för att våran traktro gick sönder i tisdags och den skulle vara lagad senast kl 1 igår men när jag skulle använda den så var den inte lagad och då var kl 16:30.så de jobbet vi skulle göra igår gör vi extra tidigt idag. Sen hjälpte det ju inte att Cranos försov sig en halvtimme. Strax efter frukost draftade vi de korna som kommer att kalva de närmaste 2 veckorna. Efter lunch skulle vi strö ut hö till korna. Efter 24 h timmars regn var hö genom blöt och åkern rena rama lervälling. Med ett gammalt lastbilflak med 12 storbalar på 600 kg och med en traktor på bara 75 hästkrafter. Så fastnade jag, nästan det tog mej ca 1 h innan jag kom där ifrån. Först snurrade det tillfälliga elstängelet in sig i framhjulet, vilket gjorde jag att plötligt hade ca 5 volt i min ratt ! inget jag kan rekommdera. vilket gjorde att vi tvingdes slå av strömmen för att få bort stängels från hjulet och samtidigt hålla tillbaka 300 hungriga kor i den lervällning. Alla som har stått med ler halvvägs upp till knäna. Efter det var klart, kom jag bara halvvägs förbi stänglet innan jag fastnade. Trots jag hade 4hjul drift i och driften på slagen. Och att backa med ett släpp som har svänger i fram änden gör det väldgt svårt att backa rakt speciellt om det tar i mot. Jag tror det tog mej ca 40 min innan jag kom loss. Och när jag väl kom loss så kom jag ca 20 meter innan jag fastnade igen. Denna gången gav jag upp efter som jag varken kom framåt eller bakåt. Det var bara att koppla av vagnen och börjar lasta av mina ballar.Jag tvingades lastat av 10 ballar innan jag kom därifrån. Sen forade vi bara ut 4 ballar åt gången. Så jag fick om 2 gånger extra bara för att vara säker. Så 2,5 timmar senare var allt hö utströt och vi var på väg hem.


Så nu firar jag med whiskey...


Sen verkar det som jag kommer att bli maskinansvarig. Mest eftersom jag är den bäste traktor föraren av dem alla som jobbar här. Helt plötligt har de så kallade bönder fattat att om man kör traktor ca 1 h varje dag så kan man de flesta trick för att klara det mesta som kan hända.

Efter en vecka med i Cranos och sophies fart, de vill säga sakta och lite slöt om du frågar mej. Så måste vi bara ändra på det för denna vecka blir nog den sista veckan under 100 kor. Och har så mycket kvar att göra, eller saker som borde vara klara innan vi får 700 kor att mjölka. Det tråkiga är att de säger samma sak som min kära far säger: det ordnar sig eller it will be alright. Detta stör mej till vansinne.

Andra saker som har hände de senaste dagarna.

Jag frågade Sam om han skulle vilja jobba i Sverige och han sa att de skulle kunna vara intressant. Men vi sa inte när för att jag skulle nog öka till 75 kor och sen kanske fixa till stigs gamla hus. För Sam har 6 ungar.

JAg har funderat lite på vad som kommer att vara viktigt i framtiden när man byggar nytt. Man måste nog bygga flexibelt och bygga för tid. Med att bygga för tid menar jag om du bygger en ladugård för 2 personer. Så kan du inte ha för mycket teknik för att du står du där med 1,5 tjänst istället för 2 tjänster. Om du har 1,5 tjänster så har du 2 alternativ, 1. jobba röven av dej 365 dagar om året eller att ta bort vissa saker som du borde göra vilket minskar din vinst. 2. är att du anställer en extra person och då för du kostnaden av en extra halv tjänst. och då minskar din vinst.

Men att räkna ut den rätt tiden man behöver för att hålla 2 tjänster är svårt eller mer omölijgt än möjligt. Men ju närmare man kommer de 2 tjänsterna eller om man vill ha bara 1 tjänst, där finner man pengarna i Svenska jordbruket idag och även i framtiden. sen måste man nog vara bygga flexibelt så att man lätta kan få plats med ny teknik eller lätt kunna bygga ut för att utöka koantalet


27 Juli

Idag har jag nästan bara kört traktor hela dagen. Eftersom Cranos har varit ledig så har jag och sophie jobbat själva. Först var det mjölkning, sen forade vii ensliage till the springers (kor som ska kalva inom en vecka) sen till våra ny kalvade korna. Sophie räknade ut hur stor yta vi skulle sprida ut ensilaget. En vacker dag kommer jag att lägga ut den formeln här.

Sen håller jag och sophie på att planera våran fest den 1 aug. vi kommer nog att bli runt 20 personer.


over and out


Kalvingar och gymträning

8 juli

Nu har den börjat kalvning... och den är sig inte lika precis..det är varken som hemma där man flyttar kon och kalven till kalvboxen och sen tar frukost. Eller hos gunnar där man bara noterar vilken som har kalvat, för att sen lämma över det till gunnar eller torbjörn. Nej, det är mycket mer jobb här. Först ska man leta upp vem som har kalvat bland 350 andra kor, för att sen flytta kon till en uppsamlingsfålla, sen letar man upp kalven, (om det är kviga som har kalvat)kollar om den lever, om kalven lever så tar du hammaren slår den medvetslös för att sen skära halsen av den. Låter blodet rinna ur den, för att sen kasta upp på fyrhjulingen för att sen begrava den. Senare under dag kommer sen en lastbil och lastar kon, för att ta henne hem för mjölkning. Nej de slår inte ihjäl alla kalvarna, de sparar ca 350 av 1600.

Men ni skulle kalvar här nere de är små som lamm dvs 20-30 kg vid födelse mot hemma där de liggar på 40-50 kg. Sen eftersom de inte avlar på samma sett som vi gör, så har vi haft 1 ko som har kastat och 6 dödsfödslar.

Kalvning här väl som allting annat saknar lite omtänksamhet, lite hjärta och djurvård....

p.s min granne har en egen helikopter.d.s

I fredags var jag i stad och drank öl för att sen byta till whiskey. Efter några timmar bytte jag ställe från Kellys till The shed, stadens enda "nattclub". Där träffade jag en "vildkatt" efter några timmar av sadiska lekar på dansgolvet tog jag en taxi hem.

Nästa morgon mådde jag inte så bra, Vädret var skit, det blåste, snöade som blev till regn, jag frös som en blöt hund, men huvud bankade som aldrig förr, min energi var på noll. Efter några timmar hakade tänder så massade jag min sargade kropp ur soffan för att gå ut och hugga ved. sen blev det lunch, innan jag tog en dusch för att sen ta en taxi in till stad för att hämta min bil. Resten av dag blev jag kvar i soffan med fjärkontrollen i ena handen och en hämtpizza i andra...


Söndags passde jag på jag köpa ett gymkort, och på fredag har jag ett möte med en personlig tränare, då ska jag göra en massa tester och skit. Sen på måndag har jag eget träningsprogram.... och då börjar livet mot en vältränad håkan igen..... jag börjar verkligen göra det här, men å andra sidan så är det 6 år sen jag tränade ordentligt så man ska väl inte klaga.. eller kan det vara ett åldertecken att inte kan hålla sig vältränad utan att träna.....

11 Juli

Nu har jag gjort min fystest på gymmet. Här kommer lite hemsk fakta.... 86 kg vägde jag.... jo det är sant....

Det hemskaste av allt är att när jag gjorde mitt fallskärmshopp vägde jag 80 kg dvs att jag har gått upp 6 kg sen mitten av mars. 18 % av min kropp består av fett !!!! dvs 15, 48 kg.... men mitt blodtryck var okej och cykeltestet var kanske bra. Fan va jag har lurar mig själv, men det var länge sen jag kände mig otränad som jag gjorde idag och det var nog en bra för mej. För att kunna göra en förändring krävs att man inser problemet. Så när testet var slut, satte jag mej på cykeln igen. I en halvtimme ungefär sen hittat jag en fotboll... gjorde en 60 kickar för att sen stecha och sen ducsha jag.

köpte lite tomater och morötter på väg hem, gjorde lite köttfärssås och kokade pasta.

men nu blir det sängen...

ps jag lämnar nz den 27- 30 dec d.s


12 Juli

Nu har jag förlöst min första kalv i New Zeeland....men nu 12 h senare är den död. Men jag gjorde mitt jobb och jag gjorde det bra. Har jag blivit shed manager... det innebär att jag blir ansvarig för djurhälsan. Andra saker jag har lärt mig den senaste tiden att tex för att köpa mat i Zimbaube krävs det biljoner !!! Om man ska köpa en bil så får plocka fram triljoner !!!. Min boss Cranos är från Zimbaube och han har berättar en massa roliga historier. Sen har vi Samuel från Uganda, han ska lära mig hans stamdans, sen berättar han en massa saker om afrika. Sen igår hände något otroligt the All blacks (dvs NZ rugbyteam) förlorade för 4:e gången på hemma plan 25 år. The all black har en dans innan matchen som heter haka, tänkte att jag kanske skulle Ahtol till lära mej den.

Så jag kan komma hem med lite kultur till er alla.


14 Juli
Nu sitter jag här en vanlig måndag med en kropp som skriker av smärta efter mitt första pass på gymmet. Oj vad jag kommer att plåga mej själv den närmaste veckorna. Men det var samtidigt skönt att starta med min träning, för jag måste ju börja någonstans, för man kan fan inte fira nyår på australiens största beach med ölmage. det är ju som fira midsommar utan snapp eller mammas jordgubbstårta.
Just nu sitter jag och lyssnar på lars winnerbäck sommarprat från den 28 juni. oj vad vad hans röst väcker en massa känslor i min kropp, plötsligt saknar jag den svenska sommar, med ny potatis och ny grillat flintastek. Sen saknar man hela grejen runt nygrillat hemma. idén väcks oftast vid fikat, sen börjar manvem som ska mjölka, vem som ska stätta på grillen, vem som ska göra salladen, vem som ska duka, när maten ska vara färdig osv. Jag har börjat inse hur mycket man gillar att vara själv, så att komma hem och höra ffamiljen tjat och småbråk är ändå saker man minns. Ibland undrar jag hur mamma och pappa ska klara sig den dagen när alla barn har flytt ut..... men till hösten får ni se en början av det, för då blir det ju "bara" 3 barn. Kanske blommar thessan ut till en riktigt tonåring, och ger er kanske mer kaos än vad jag och henke hade kunnat göra. den som lever får se

Igår hade en jag faktist en familjlunch för första gången på länge. Om ni undrar hur de är möjligt, så är det en bra fråga
Enkelt förklarat så har jag blivit väldigt bra vänner med den familjen som äger backpackers i Ashburton. så igår när jag var i byn så träffade jag howard på gatan. fick då frågan om jag skulle vilja äta lunch med dem. Vilket jag gjorde och jag bad även bordsbön. Det var skönt att sitta vid en familjmiddag och höra det vanlig tjafset. Allt från tvätt till världens fattighetsproblem. Ibland undrar hur mycket kommer tex henke sakna mig när står där på winnerbäcks sommarspelning.  Eller hur mycket vg saknade mig i oslo.
Min värld saknar de nog mer än vad de gör i verkligheten.


det var allt för denna gång


over and out

love u all


Ashburton

hej på er Nu kommer det kanske mest efterlängtande inlägget på länge. Om ni kanske trodde att jag har fått skrivkramp. Massor har hänt sen sist, svårt att veta var jag ska börja. Men istället för att börja från början så börjar jag med just nu.

Den veckan har jag bott ihop med en 20 årig kiwitjej (Juliet), som vanligt vis pluggar på universitet i christchurch. Vad kan jag säga om henne att mer än hon är 20 år, dvs jag har inte diskat på några dagar sen är hon lite naiv när det gäller vissa saker. Men annans är hon okej, varken snygg eller ful. Sen har jag träffat en till av min arbetskamrater sophie. Trevlig tjej, efter några att vi har dagars arbete ihop visade det sig att vi samma tankar när det kommer till kor och arbete. Så hon kommer att göra det lättarbetat för mej. Min andra chef har fastnat i Zimbambe, han skulle ha börjat arbeta 20 juni, men sen dog hans papa så han åkte hem. Och nu släpper de inte ut han så ingen vet när han börjar.

Den senaste veckan har jag sett alla 7 säsonger av The west Wing. Till en början var det mest för att fördriva tid men sen vaknade min politikiska sida. Detta har väl gjort att första gången saknade lite att gå min kultur och fritids möten.

Sen var jag på information möte med Synlait. Synlait är ett väldigt lite mejerieförtag, som säljer 90 % utom lands ch specilerar sig på special produkter. Efter någon timme info, (dels eftersom en ouppfostrade svensk ställde för många frågor ) blev det mat, sen frågsport, sen åkte vi hem. Vid mat passade jag på att fortsäta att terrosiera vd med frågor om ekonomi, marknadsdelar, affäridé sen hade ja några om jordbruk, så han skickade mej vidare till den som kunde mest om jordbruk bland dem som var där. Efter någon timme med honom så insåg jag att jag kunde inte få mer svar.

jag skulle ha gett er mer info men nu ska mitt data cafe stanga

over and out

RSS 2.0